Yurtlar Koronavirüs Mücadelesinde Açılım Sağlıyor
06 Mayıs 2020

Kocaeli İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Şenol Ergüney Kocaeli’nin farklı ilçelerinde Devlet  Hastanelerine bağlı olarak hizmet veren KYK yurtlarında verilen sağlık hizmetlerini sık sık dolaşarak yerinde değerlendiriyor.

• 034bb384-79cb-4613-935c-bfcd7471c86f.jpg
  • d3738cfa-1a42-431a-aa33-2a0a67fd8c29.jpg
  • 2daf6dbc-a1d6-4d87-aa83-bb802ba5b6b2.jpg
  • 0da4730e-31a9-45f4-8484-ae633c21786b.jpg
  • ee1cede5-e5df-44d1-a828-5c6d30577e04.jpg

Covid-19 salgını başladıktan kısa bir süre sonra Kocaeli İl Pandemi Kurulu tavsiyesi ve İl Hıfzısıhha Kurulu kararı sonrası, Gençlik Spor İl Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi arasında yapılan ortak bir protokol kapsamında il bazında 1100 yataklı 12 adet KYK yurt binası devlet hastanelerine bağlanmış, söz konusu binalardaki yataklar SGK ve Sağlık Bakanlığı tarafından geçici tescil edilmiş ve hizmete alınmıştı.

Gölcük ilçesinde Gölcük yurdu, İzmit ilçesinde Fatma Seher ve Samiha Ayverdi yurtları, Körfez ilçesinde Pertev Paşa yurdu ve Gebze ilçesinde Gebze yurdu bu hizmetler için devreye alınmıştı. Yurtlardaki temizlik, güvenlik, teknik ve yemek dağıtım hizmetleri Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Gençlik Spor İl Müdürlüğü tarafından destekleniyor. Sağlık hizmetleri ise 24 saat esasına göre bağlı olduğu Devlet Hastaneleri tarafından veriliyor. Acil sağlık hizmetleri 112 Ambulans Başhekimliği tarafından sağlanıyor.

Yurt binalarına koronavirus hastalığı tanısı ile hastaneye yatırılan ama genel durumu iyi olan hastalar, ayrıca hastaneden taburcu aşamasına gelen ama bir süre daha izolasyonu gereken hastalar 14 güne kadar yatırılıyor. Uygulama, devlet hastanelerinin bizzat kendi bünyesinde olması açısından bir ilk olarak görülüyor. Bu şekilde virüs taşıyan ama genel durumu iyi olan hastalar hem hastane yataklarını işgal etmemiş oluyor, hem de evlerine gitmeyerek ev halkı ve çevresi riske atılmamış oluyor. Virüs tamamen izolasyonda kaldığı için sınırlanarak toplumda yayılımı engellenmiş, dolayısıyla halk sağlığı korunmuş oluyor.

İlimizdeki Yurtlar İzole Şifahaneler Oldu

Sağlık Müdürü Şenol Ergüney, bu hafta da söz konusu yurtları dolaşarak verilen hizmetleri yerinde denetledi. Hemşire ve hekimlerle konuşarak hastaların tedavi süreçleri hakkında bilgiler aldı, personelin görüşlerini dinledi. Ergüney, bu yurtların Covid-19 hastalığı mücadelesindeki yeri hakkında bazı değerlendirmelerde bulundu. Hastaların takip edildiği yurtlar hakkında bilgi veren Ergüney

“ Covid 19 hastalığıyla mücadele ederken hastanelerde verdiğimiz rutin hizmetlerin yanı sıra genel durumu iyi olan ancak hala bulaştırıcılığı devam eden hastalarımızı  evine göndermeden belli yerlerde nasıl izole edebiliriz diye bir çalışma başlattık. Bu arayışlarımızın neticesinde Kocaeli Valiliğimizin koordinasyonunda, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İl Sağlık Müdürlüğü ve Gençlik ve Spor Müdürlüğü olarak ortak bir çalışma yürütüldü, neticede söz konusu öğrenci yurtları devlet hastanelerimize tahsis edilmiş oldu.

Bu yurtlarda, Covid-19 hastalığı tanısı almış genel durumu iyi olan, hastanede yatarak tedavi görmesine gerek olmayan ama hekimlerimiz tarafından tıbbi takiplerinin evine gitmeden izole alanlarda yapılması uygun görülen kişileri takip ediliyor, gerektiğinde tıbbi tedavi uygulanıyor. Takiplerin ardından iyileşen hastalarımızı şifa ile evlerine uğurluyoruz. Hekimlerimizin ve sağlık personelimizin 24 saat boyunca görev yaptığı yurt binaları ilimizde Covid-19 hastalığı ile mücadelede çalışmalarımıza önemli katkılar sağlıyor. Katkısı olan tüm kurumlarımıza ve buralarda cansiperane hizmet veren değerli mesai arkadaşlarıma sonsuz teşekkürler ediyorum” dedi.