Uzmanımız Uyarıyor: ‘Ağrısız büyüyen lenf bezelerine DİKKAT!’
15 Eylül 2023

 
  • 827afc4f-7048-4814-924d-fc51600ab98e.jpg
  • 4d5344af-a02c-481c-9bd2-24594c403c96.jpg

Lenfoma farkındalık günü kapsamında Kocaeli Şehir Hastanesi Hematoloji Hekimi Uzm. Dr. Emel Merve Yenihayat hastalık hakkında dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Lenfomalar, lenfatik sistemin kötü huylu bir hastalığıdır.

Lenfomalar lenfatik sistemin kötü huylu bir hastalığı olduğunu vurgulayan Dr. Emel Merve “Başlıca Hodgkin ve Hodgkin- dışı lenfoma olarak iki gruba ayrılan lenfomaların, 60’dan fazla alt tipi mevcut olup, her alt tipin klinik karakterizasyonu ve tedavisi farklıdır. Örneğin bazı lenfoma tiplerinde yüksek doz tedaviler uygulanabileceği gibi, bazı tiplerde tanı konulduktan sonra hiçbir tedavi başlanmadan hastalar uzun yıllar ilaçsız takip edilmektedir.” dedi ve konuşmasına risk faktörlerini sıralayarak devam etti.

Lenfomaya neyin sebep olduğu kesin olarak bilinmemekle birlikte risk faktörlerinin; yaş, cinsiyet, ırk, aile öyküsü, bazı kimyasallara ve ilaçlara maruz kalma, radyasyon maruziyeti, zayıflamış bir bağışıklık sistemine sahip olmak, otoimmün hastalıklar ve geçirilen bazı enfeksiyonlar şeklinde sıralanabileceğini belirtti.

Lenfoma belirtileri nelerdir?
Önemli fiziki bulgulara dikkat çeken Uzm. Dr. Emel Merve: “Lenfomada en önemli klinik bulgu ağrısız büyüyen lenf bezeleridir. Büyüyen lenf bezeleri boyunda, koltuk altında veya kasıkta tespit edilebilmektedir. Lenfomanın diğer belirtileri arasında ateş (38°C’yi aşan), kilo kaybı (son altı ayda yüzde 10’dan fazla) ve gece terlemesi (çamaşır veya çarşaf değiştirmeyi gerektirecek şiddette) yer almaktadır.

Lenfomanın tanısında en önemli basamaklar ayrıntılı öykü ve fizik muayenedir. Öykü ve muayenede şüpheli bulguların tespit edilmesi durumunda lenf nodu biyopsisi, kemik iliği biyopsisi, görüntüleme tetkikleri, kan sayımı, kan testleri, biyokimyasal incelemeler gibi ek tanı metotlarına başvurulur. Lenfomanın kesin tanısı tutulmuş bölgeden yapılan biyopsinin histopatolojik incelemesi ile konur. Bu nedenle lenf düğümü büyümesi olan hastalarda lenf düğümünün cerrahi olarak çıkarılması ve histopatolojik tetkikinin yapılmasının gerekli olduğunu” vurguladı.

Tedavi sürecinde hastanın yaşı, performansı, ek hastalıkların varlığının önemi
Sözlerine devam eden Dr. Emel Merve: “Lenfoma tedavisi hastalık evresi ve risk belirlenerek planlanır. Tedavi planı yapılırken hastanın yaşı, performansı, ek hastalıkların varlığı dikkate alınır.
Lenfoma tedavisinde kemoterapi ve radyoterapi dışında güncel seçenekler arasında immünoterapi ve hedefe yönelik tedaviler yer almaktadır. Lenfomanın tekrarlaması durumunda yüksek dozda kemoterapi ve kök hücre naklide tedavi seçenekleri arasındadır. Lenfoma kemoterapi, radyoterapi ve kök hücre nakli sayesinde günümüzde tedavi edilebilir kanserler arasında sayılmaktadır.

Lenfoma ile ilgili bilgi eksikliğini gidermek, hastalık hakkında farkındalığı artırmak, hastaların ve bakım verenlerinin karşılaştığı duygusal ve psikososyal zorluklara dikkat çekmek için her yıl 15 Eylül’de Dünya Lenfoma Farkındalık Günü olarak kutlanmaktadır.’ diyerek sözlerini sonlandırdı.